het algemeen belang


het algemeen belang 1.0

(politiek en bestuur)

het belang of de voorspoed van het volk als geheel
In algemene zin in toepassing op het belang van iedereen. In de politieke filosofie betekent het niet 'wat het volk, de meerderheid of een bestuursorgaan wil', maar 'wat voor het welzijn van het volk in het algemeen nuttig, gewenst of nodig is, waarbij ook rekening wordt gehouden met belangen van minderheden en individuen'.

Algemene voorbeelden


De zuiveringseed die volksvertegenwoordigers en ministers moeten afleggen bij de aanvaarding van hun functie is ook een consequentie van het onderscheid tussen algemeen en bijzonder belang dat aan de politieke moraal in een democratie ten grondslag ligt. Uit dit onderscheid vloeit ook het begrip corruptie voort. Maar wat is dan dit algemeen belang? Formeel gezien is het een democratisch toetsingscriterium van overheidshandelen, dat operationeel is gemaakt in de verplichting van de overheid van haar bevoegdheden geen ander gebruik te maken dan voor de publieke doeleinden (verbod van misbruik van macht) en bij de uitoefening van die bevoegdheden alle in het geding zijnde belangen op zorgvuldige en evenwichtige wijze af te wegen.

NRC,

De overheid dient niet alleen regels te stellen voor het onderling gedrag van marktpartijen. Zij moet ook het algemene belang in het oog houden.

http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

Vaste verbindingen